+420 318 822 403
zs@propojeni.cz
O nás
O nás

Prezentace školy

O nás
TV Propojka
TV Propojka
TV Propojka
TGM v Sedlčanech
TGM v Sedlčanech

TGM v Sedlčanech

TGM v Sedlčanech
Střípky
Střípky

Střípky

Střípky
Vypečený projekt
Vypečený projekt

Vypečený projekt

Vypečený projekt
Lip Dub
Lip Dub

Lip Dub

Lip Dub
Vystěhování Sedlčan - Lidé bez domova
Vystěhování Sedlčan - Lidé bez domova

Vystěhování Sedlčan

Vystěhování Sedlčan - Lidé bez domova


ZÁPIS DO 1. TŘÍD


TÝDENNÍ PLÁNY


ŽÁKOVSKÁ KNÍŽKA


JÍDELNÍČEK


@PROPOJENI.CZ


Projekty školy »

Křížová cesta, 2001


Na jaře roku 2001 se na naši školu obrátila nadace Patronát Sedlčanska, kterou založil hrabě Arco-Zinnenberg s chotí a se kterou úzce spolupracuje například Sdružení obcí Sedlčanska. Cílem nadace je vrátit a oživit v krajině i v našem myšlení prvky kulturního povědomí, které jsme v době nedávné pozapomněly. V nadaci se zrodila myšlenka rekonstrukce křížové cesty, která začíná za kostelem v Počepicích a směřuje na nedaleký kopec. Čtrnáct žulových křížů má v sobě vytesaný mělký výklenek, ve kterém před zhruba 150 lety byly umístěny obrazy s Ježíšovými zastaveními Obraz se nedochoval ani jeden, některé kříže byly pokáceny a zpřelámány. Naším úkolem bylo do opravených křížů nakreslit nové obrazy zastavení. Ve spolupráci s akademickým malířem panem Bláhou bylo rozhodnuto, že děti provedou malbu, kterou potom profesionální sklářští mistři převedou na sklo a vypálí. Do práce se přihlásilo na padesát žáků od 1. po 9. třídu. Navštívili jsme s nimi Počepice, děti viděly, jak křížová cesta vypadá, a jednoduchým výkladem byly seznámeny s obsahem cesty i s nápiní jednotlivých obrazů. V sedlčanském kostele sv. Martina nás přijal jáhen, který vysvětlil podrobnosti a děti si prohlédly dřevořezby křížové cesty. Potom si vybraly zastavení, které se jim líbilo, a pustily se do práce. Nejdřív to byly skicy pastelkami, později přišly na řadu tempery. Jednu schůzku jsme věnovali prožitkovému seznámení s obrazy, kdy si děti zkusily zahrát obsah jednotlivých zastavení.

Začátkem června pak komise, ve které byli zastoupeni členové správní rady nadace, učitelé i žáci, vybrala z předložených obrazů 14, které byly v letních měsících podle žákovských předloh profesionálními výtvarnicemi přesně přemalovány na sklo, vypáleny, zarámovány olovem a osazeny do křížů. 16. září 2001 se konalo slavnostní vysvěcení křížové cesty. Za necelý půlrok se tento výtvarný projekt dovedl do konečné realizace, jejíž obsah přesahuje obvyklá školní měřítka. Na jedné ze školních chodeb jsme umístnili stálou výstavu, kde si kromě originálních předloh a fotografické dokumentace si mohou žáci nebo široká veřejnost prohlédnout i práce, které k realizaci vybrány nebyly. Překvapením bylo, když děti od pana hraběte obdržely nabídku k několikadenní návštěvě Evropského parlamentu ve Štrasburku. Nejen velmi příjemná odměna, ale i výchova k evropanství v praxi. Návštěva Evropského parlamentu se uskutečnila 20. – 22.5.2002 a zúčastnilo se jí 45 žáků. Cestou jsme v Bavorsku navštívili vesnici Moos, kde jsme předali dárek určený pro pana Arco-Zinnenberga, prohlédli si jeho zámek a zúčastnili se místní slavnosti. Pak jsme pokračovali přes historické město Ulm, kde jsme vystoupili na věž nejvyšší katedrály světa (161 m). Ve Štrasburku jsme si prohlédli staré město (tzv. Malou Paříž), místní významnou katedrálu a projeli se po vyhlídkovou lodí soustavou kanálů. Vrcholem cesty byla návštěva budovy parlamentu, kde jsme pobyli 3 hodiny. Byli jsme seznámeni se strukturou organizace, systémem překládání, navštívili jsme velký jednací sál, konferenční sál i zázemí pro novináře. Na zpáteční cestě jsme se stavěli v Amberku a navštívili místní plavecké centrum. Kromě výše zmíněného dárku, kterým byla keramická replika renesanční nádoby s kresbou hradu Vysoký Chlumec z počátku 16. století z dílny pana Jury Vanyi, napsali někteří žáci reflexi této cesty a spolu s fotografiemi i obrázky, které kreslili na palubě vyhlídkové lodě, jsme tyto vzpomínky na cestu panu Arco -Zinnenbergu také předali.
Cestu připravovaly a o žáky se na ní staraly učitelky Vlad’ka Křenková, Jitka Roškotová, Alena Jirásková a ředitel školy Jaroslav Nádvorník.

Virtuální prohlídka školy


9.5.
McDonald´s Cup
8.5.
Den vítězství
7.5.
Pohár rozhlasu 6-9 chlapci
6.5.
Pohár rozhlasu 6-9 dívky
3.5.
2.stupeň focení
2.5.
1.stupeň focení
1.5.
Svátek práce
30.4.
ŠD čarodějnické odpoledne
30.4.
9.B rodičovská kavárna
30.4.
3.AB - KDJS "Tom"
29.4.
Den tance na Propojce
22.-26.4.
Anglický týden 7+8
26.4.
6.ročník výstava Příbram
25.4.
výbor SRPŠ 16:00
24.4.
den AP
24.4.
4.AB loutkové divadlo
24.4.
1.AB výlet Takonín
23.4.
Pedagogická rada
19.4.
Den Země
18.4.
Den Země
18.4.
2.A rodičovská kavárna
16.4.
6.ročník knihovna
16.4.
3.ročník plavání
16.4.
Srdíčkový den
15.4.
přijímačky SŠ - držíme palce!



Naši partneři