ZÁPIS DO 1. TŘÍD

TÝDENNÍ PLÁNY

ŽÁKOVSKÁ KNÍŽKA

JÍDELNÍČEK

@PROPOJENI.CZ

Aktuality »

Bezpečí v kyberprostoru


Na Propojce pořádáme třídní a také celoškolní kavárny. Letos se na kavárnu na 9. října s tématem nebezpečí kyberprostoru a sociálních sítí přihlásilo přes dvě stovky rodičů, proto jsme objednali kino. Průběhem času se setkání ze zamýšleného obsahu prevence s případnými právními důsledky zneužití kyberprostoru rozšířilo o pohled psychologa. A povedl se celkem husarský kousek, protože účast potvrdil jeden z předních neurologů. A navíc náklady na toto setkání zaštítila „radniční“ preventistka Ludmila Farová. Mohli být tak pozváni učitelé a rodičovská veřejnost ze všech sedlčanských škol.
První část setkání patřila příslušníkům Policie ČR, Monice Schindlové a Lukáši Řezáčovi. Sdělovali reálné případy, které se staly v rámci našeho kraje. Nebylo to příjemné poslouchání. Naivita náctiletých, z nichž všichni slyšeli minimálně od učitelů základní pravidla bezpečného chování na internetu, je pokaždé odzbrojující. Fotografie intimních partií, zaláskovaní do někoho, koho v životě dotyčný na druhé straně chatu ani neviděl, domluvená rande… to vše lítá kyberprostorem někdy s fatálními důsledky. Oba panelisté si pochvalovali příležitost, že velmi často hovoří k žákům, ale málokdy k rodičům. Své varování rozšířili o super zajímavou problematiku kyberšmejdů, kteří každého z nás někdy dostanou. Důsledkem naší neopatrnosti a jejich vynalézavosti i dokonalých přesvědčovacích schopností může být vybílený účet, zaplacené zboží bez dodání atd. Sdělili nám, že dokonce ani policisté, kteří vyšetřují tyto případy, nejsou vůči jejich trikům imunní.
Druhá část podvečera patřila MUDr. Martinu Janu Stránskému, neurologovi, působícímu na Yaleově univerzitě v Connecticutu. Mimochodem jeho předci významně ovlivňovali politické a kulturní prostředí v Čechách od konce 19. století až po nedávnou současnost. Jeho charismatické vystoupení, v podstatě show, bylo přednáškou s enormně varovným důrazem na maximální možné omezení nejen mobilních telefonů. Pro někoho, kdo pracuje například s umělou inteligencí, pro každého z nás, kteří využíváme navigace, sociální sítě, „chytrá zařízení“ pro cokoli, to mohlo být ledovou sprchou zejména v kontextu změn vývoje mozku. Patrných nejvíce právě u dětí a mládeže. Promítané fotografie pořízené elektronkovým mikroskopem vykazují zřetelné změny v mozcích náctiletých. Pan doktor tvrdil, že co nedokázala evoluce za statisíce let, dokážou mobily v podstatě v přímém přenosu. Hovořil o zvyšujícím se počet sebevražd u náctiletých, snižování IQ společnosti, nutnosti „zahálení“ mozku, – se dá obecně vyjádřit, věnoval se tedy neurologickým dopadům moderních technologií na lidský mozek v kontextu budoucnosti lidstva. V obou částech se našel prostor na dotazy posluchačů. Paní a páni panelisté, děkujeme! Jak se z toho poučíme? Jaké téma zaujme příště?


Virtuální prohlídka školy


29.+30.10.
podzimní prázdniny
28.10.
státní svátek
22.10.
Florbal - GaSOŠE
21.10.
3.roč. - plavání
21.10.<21.10.
1.roč. - knihovna
/strong>
pohár FAČR - Příbram
18.10.
1.a2.roč. -KDJS-záchranáři
17.10.
5.B - rodičovská kavárna
17.10.
5.roč. - knihovna
16.10.
9.A knihovna
16.10.
ŠD směrová růžice
15.10.
8.B knihovna
15.10.
Dopravní hřiště 4+5
14.10.
3.ročník plavání
11.10.
Parlament
9.10.
16:30 Bezpečnost v kyberprostoru - kino
9.10.
Taverny - vytrvalost
8.10.
Drakiáda
8.10.
Fotbal 2.st.
7.10.
3.ročník - plavání
1.10.
Den zdraví
30.9.
3.AB plavání
30.9.
7.AB knihovna
23.9.
6.AB knihovna
25.9.
ŠD Směrová růžice