ZÁPIS DO 1. TŘÍD

TÝDENNÍ PLÁNY

ŽÁKOVSKÁ KNÍŽKA

JÍDELNÍČEK

@PROPOJENI.CZ

Aktuality »

Na mlatě


Vypečený projekt – mlat

Se začátkem podzimu jsme se víceletém Vypečeném projektu 2.-ZŠ Propojení přesunuli do třetí fáze. Po orbě, setí a žních nastalo mlácení obilí. Kde jinde než na mlatě stodoly hospodáře Turnovce, čím jiným než cepy. My, potomci božích bojovníků!))) Naprostá většina z nás měla cep v ruce poprvé. Čekalo jich na nás pět, bůhví po kolika letech se zase pustily do práce. Vyspravené letité cepy s červotočivými bijáky měly pořádně tukem promazanou kůži, aby se neutrhly od násady. Co čekalo dál? Krásné počasí, zametená hliněná podlaha stodoly, pro jistotu ještě pokrytá plachtou. Pak zajímavý přístroj. Vlastně taková kouzelná dřevěná almara s klikou. Mlejnek se mu říkávalo, ač obilí nemlel. Odděluje proudem vzduchu zrno od plev. Točí se klikou a dostatečný průvan ženou dřevěné lopatky. Pan Turnovec ho kvůli nám koupil někde u Opařan.
Deváťáci se v rámci našeho propojení starali o prvňáky. Třídy mladších žáků pak měly na rozdíl od starších méně síly, ale více chuti. Jak to dopadlo? Stihli jsme vymlátit tak třetinu našeho obilí. Stihlo by se více, ale čtyři stateční mlatci z devátých tříd a šest šikovných spolužaček po skupinkách ukazovali, jak se cep drží, jak se mlátí jedním, dvěma, třemi a čtyřmi cepy podle rytmu průpovídek, které se při mlácení říkaly, aby se bijáky cepů do sebe nezapletly a mlatci se nepotloukli.
Učitelé pak odpoledne chvátali do školy, čekalo je bohužel neprojektové ale nutné školení požární ochrany. A co se zbylým obilím ve snopech? Pan Turnovec se nabídl, že zbytek vymlátí mlátičkou. Rádi jsme přijali, bude tedy vše hotovo. Snad to stihl do večerního deště. Čekáme na telefonát kolik kilogramů obilí se vlastně vymlátilo. Zaseli jsme totiž dvacet kilo pšenice. Při hodinách matematiky budeme počítat příklady o produktivitě naší práce. Snad se s výsledky nedostaneme do pravěkých začátků zemědělství. Víme předem, že výnos nebude zrovna velký, protože jsme nehnojili chemií a ani nestříkali proti plevelu. Každopádně to, co se nám povede namlít, a doufáme, že to bude spíše mouka než šrot, může mít nálepku ekologický produkt.
Takže co dál? Cíl je jasný. Už jenom to mletí a pak konečně pečení chleba.

– propoj –


Virtuální prohlídka školy


28.6.
Vysvědčení
27.6.
Slavnostní vyřazení
27.6.
Poslední zvonění
21.6.
Areál Luční - Bezpečný den
20.6.
1.roč. knihovna
19.6.
výlety 2.st.
18.6.
Zahradní slavnost
17.6.
Pedagogická rada
14.6.
Dračí lodě
12.-14.6.
9.B Toulky Prahou
11.6.
4.-7.roč - kino
11.6.
Obhajoby AP
6.6.
Minifotbal
6.6.
Čtyřlístek
4.-7.6.
Častoboř 1.st.
31.5.
ŠD - Den dětí
31.5.
Příjezd Častoboř 2.st.
29.5.
1.ročník knihovna
29.5.
Našlose - loutky
29.5.
3.B knihovna
28.-31.5.
Častoboř 2.st.
27.5.
T-ball 4.-5.ročník
27.5.
3.B výlet
27.5.
odevzdání AP
27.5.
5. ročník knihovna