+420 318 822 403
zs@propojeni.cz
O nás
O nás

Prezentace školy

O nás
TV Propojka
TV Propojka
TV Propojka
TGM v Sedlčanech
TGM v Sedlčanech

TGM v Sedlčanech

TGM v Sedlčanech
Střípky
Střípky

Střípky

Střípky
Vypečený projekt
Vypečený projekt

Vypečený projekt

Vypečený projekt
Lip Dub
Lip Dub

Lip Dub

Lip Dub
Vystěhování Sedlčan - Lidé bez domova
Vystěhování Sedlčan - Lidé bez domova

Vystěhování Sedlčan

Vystěhování Sedlčan - Lidé bez domova


ZÁPIS DO 1. TŘÍD


TÝDENNÍ PLÁNY


ŽÁKOVSKÁ KNÍŽKA


JÍDELNÍČEK


@PROPOJENI.CZ


Aktuality »

Nad Propojkou vzlétnou balónky…


Na popud spisovatelky Markéty Vítkové přišly na počátku tohoto školního roku sedlčanské knihovnice s nabídkou pro všechny sedlčanské školy připomenout si malíře, grafika a ilustrátora Kamila Lhotáka. Vybídly k výtvarným aktivitám, které by byly zakončeny přehlídkou žákovských prací. Kvůli pandemii koronaviru se nejen výstava, ale i samotná tvorba posunula do časů neurčitých. Někde začali pracovat a tvorba byla zavřením škol přerušena, u nás to osmáci a deváťáci stihli ještě v září. A protože polovina z počtu těchto žáků se bude už příští rok vzdělávat v jiných, středoškolských lavicích, bylo by škoda, aby si radost ze své práce neužili ještě na škole, kde jejich práce vznikly. Tým učitelů a hostů se chopil jejich obrázků, které skvěle připomínají Lhotákův odkaz. Z jeho obrazů plných poetiky je patrný obdiv k moderním vynálezům, které s oblibou zasazoval do oblasti pražské periferie. Často vidíme horkovzdušné balony, vzducholodě, staré automobily, lokomotivy, ale také motivy sportu – cyklisty, fotbalové branky, dostihy či námořní obzory spojené s ponorkami, majáky. Rád ilustroval knihy s tematikou dobrodružství a klukovského snění. Blízké mu byly také portréty žen i zachycení velkoměst.
Z žákovských prací vzniklo krátké poetické video, ve kterém se propojuje výtvarno se zpěvem, recitací i tóny kytary. Kdy ho budou moci spatřit nejen autoři obrázků?
Počkáme si na první jarní den letošního, zmatečného covidového roku. Tedy na sobotu 20. března roku 2021. V letošním roce totiž uplyne 21 let od smrti Kamila Lhotáka (malíř se narodil roku 1912). A v sobotu ve 12 hodin a 21 minut vzlétne ze dvorku ze školy Propojení 21 balonků připomínajících jak malíře Lhotáka, tak žákovské práce. Každý balónek naplněný heliem totiž ponese malou kartičku se vzkazem pro případného nálezce. Kromě jména Kamila Lhotáka bude obsahovat krátkou zmínku o výtvarném tvoření s prosbou o zaslání polohy nálezu a také malou barevnou zmenšeninu jednoho z žákovských obrázků. Vše v česko-anglické verzi.
Po vypuštění posledního balónku se na stránkách školy www.propojeni.cz objeví odkaz na školní film Kamil Lhoták. Věříme, že divákům přinese radost z žákovských prací a snad i z příchodu jara spojeného s nadějí.
Jaroslav Nádvorník


Z řad veřejnosti se nám dostaly jak negativní, tak pozitivní ohlasy na naši aktivitu. Záporně nebylo přijato malování či připomínka malíře Lhotáka, ale způsob prezentace této aktivity, či lépe její start. Zmiňovaným vadí, že vypustíme k nebi 21 balónků a že zaneřádíme přírodu. Potřebuji tedy sdělit na vysvětlenou: Objednali jsme balónky z latexu, přírodní gumy, která je na slunci a vůbec v běžných přírodních podmínkách rozložitelná. Po balóncích nezůstane nic. Na stovkách km čtverečních, kde se balónky rozptýlí, nenajdeme po nějaké době žádnou negativní stopu. Nenajdeme ji v přírodě, které, pokud budu důsledný, žáci školy pomáhají. Vysadili jsme dvacet stromů, chystáme květinkovou louku, ob rok sbíráme metráky odpadu na periferii Sedlčan, který jsme tam my nevyhodili, pomáháme s úklidem a údržbou lesoparku, který na Ciheláku založil pan Čihula, každý rok vyrobíme okolo 40 ptačích budek, které rodiny žáků rozvěsí do krajiny Sedlčanska. Dávám tak na misku vah to, co škola dělá konkrétně pro přírodu, resp. pro životní prostředí. A přidám to důležité, co dělá život našim dětem krásnější – to je radost z tvoření, pocit sounáležitosti, vlastní uspokojení, podělení se o radost s druhými, tajemství a dobrodružství, zda se někdo z dálky ozve, že k němu doputoval náš obrázkový pozdrav. Při minulé podobné aktivitě nám napsal nálezce z Polska a druhý z Německa. Netřeba dodávat, že děti měly obrovskou radost.
Ano žáci budou vyzváni, aby, pokud budou chtít, přiložili onen den a hodinu k očím dalekohled a mohli být účastni balónkového lhotákovského startu – završení jejich aktivity. Alespoň takto, na dálku, když jejich osobní účast je zakázána kvůli proticovidovým opatřením. Tak se symbolicky spojí se svými učiteli a ostatními spolužáky, kteří stejně jako oni tvořili.
Rozumím obavám veřejnosti o životní prostředí, ale v kontextu toho, co jsem napsal, mi opravdu nepřipadá 21 balónků ničením přírody. K životu patří také krásno, pospolitost a radost.
Jaroslav Nádvorník

Virtuální prohlídka školy


9.5.
McDonald´s Cup
8.5.
Den vítězství
7.5.
Pohár rozhlasu 6-9 chlapci
6.5.
Pohár rozhlasu 6-9 dívky
3.5.
2.stupeň focení
2.5.
1.stupeň focení
1.5.
Svátek práce
30.4.
ŠD čarodějnické odpoledne
30.4.
9.B rodičovská kavárna
30.4.
3.AB - KDJS "Tom"
29.4.
Den tance na Propojce
22.-26.4.
Anglický týden 7+8
26.4.
6.ročník výstava Příbram
25.4.
výbor SRPŠ 16:00
24.4.
den AP
24.4.
4.AB loutkové divadlo
24.4.
1.AB výlet Takonín
23.4.
Pedagogická rada
19.4.
Den Země
18.4.
Den Země
18.4.
2.A rodičovská kavárna
16.4.
6.ročník knihovna
16.4.
3.ročník plavání
16.4.
Srdíčkový den
15.4.
přijímačky SŠ - držíme palce!



Naši partneři