ZÁPIS DO 1. TŘÍD

TÝDENNÍ PLÁNY

ŽÁKOVSKÁ KNÍŽKA

JÍDELNÍČEK

@PROPOJENI.CZ

Aktuality »

Malé ohlédnutí za naším testováním


Vážení rodiče, dovolte mi zrekapitulovat naše dosavadní testování Vašich dětí. Z 1. a 2. tříd se testovalo 86 % žáků. Ještě jednou hluboce děkuji všem rodičům, kteří dali souhlas. Bez toho by se nemohla naplnit vize PRAVIDELNĚ TESTOVANÁ ŠKOLA = BEZPEČNÁ ŠKOLA.
S tímto cílem jsme s MUDr. Laurou Roden navštívili ministra školství, o naši aktivitu projevil zájem jak první místopředseda senátu, tak premiér, který se měl osobně zúčastnit jednoho „odběrového“ dne. Paní doktorka informuje o použitých metodách odběru i o jeho výsledcích hejtmanku našeho kraje i úřad hlavní hygieničky. Já osobně jsem ve spojení s mnoha řediteli škol nebo jejich zřizovateli, kteří nás buď už následovali, nebo se k tomu chystali, než školy zcela uzavřel silný nárůst covidu v našem státě.
Během přípravy testování i v jeho průběhu se neustále vyvíjely možnosti dostupnosti testů i jejich charakteristika. Pro mě jako ředitele školy je důležitých pár exaktních zkušeností.
Jak víte, nejdříve jsme testovali antigenními testy neinvazivní metodou (plivání a lízátko). Potřetí jsme použili PCR test (houbičkový). U antigenních testů se vyskytlo několik případů falešné pozitivity, z nich se ani jeden po kontrolních PCR testech nepotvrdil. Podotýkám, že stále lepší tato varianta než opačný případ, kterým by byla falešná negativita. Tu jsme zachytili pouze jednou, a to po testování PCR testem. Žák se po předcházejícím antigenním testování jevil jako negativní. Byť pracujeme s malými čísly (naše škola a ZŠ Petrovice – cca 90 žáků), vyplývá z toho závěr, že PCR testy, pokud jsou neinvazivní, jsou pro školu výrazně vhodnější.
Dále se jeví, že nejen u našich dvou škol, ale i v dalších testovaných školách (např. v Praze 6) byl v 1. a 2. třídách záchyt pozitivity minimální. U nás z 90 žáků jeden případ, u nich ze 380 žáků také jeden případ. Přestože stále zdůrazňuji statistickou nedostačivost počtu testovaných žáků, kloníme se k závěru, že samotné prostředí škol při dodržování všech epidemiologických opatření není nebezpečnou covidovou náloží v případě, že jsou žáci pravidelně testováni. Pravděpodobně jste slyšeli nebo četli, že v mnohých školách (tedy v situaci otevřených 1. a 2. tříd) se nákaza koronavirem poměrně silně rozjela. Ano, ale v těchto školách netestovali, tedy včas neodhalili jedince (byť nepříznakového), který covid roznášel dál.
To vyplývá i z našich dalších kontrolních odběrů PCR testy u čtyř žáků, kteří byli kvůli blízkosti (nejbližší sousedé v lavici a největší kamarád ze třídy) jednoho pozitivního žáka z nařízení hygieny v karanténě. U žádného z nich se nákaza covidem nepotvrdila. Paní doktorka toto považuje za největší pochvalu a nejvalidnější důkaz smysluplnosti testování. Kdybychom netestovali, existuje reálné nebezpečí, že by se covid minimálně v této třídě mohl výrazně rozšířit a celá třída by musela jít do karantény.
A připojím ještě jeden bonus našeho testování. Během posledního týdne před testováním jsme odeslali ze školy domů žáka s podezřelými příznaky. Protože byl ale testován PCR testem s negativním výsledkem, mohl být klidný nejen on, ale také paní učitelka, třída i jeho rodina. Šlo o chřipku. On ani jeho spolužáci nemuseli podstupovat nepříjemné nosohltanové PCR stěry a třída mohla bez omezení pokračovat ve výuce.

Jedna etapa testování je tedy za námi. Nevíme, kdy se otevřou školy, nevíme pro jak staré žáky, nevíme, v jakém pořadí se do škol budou navracet. Ale Vaše souhlasy pomohly zvýšit skutečnou kvalitu bezpečí v naší škole po dobu, kdy jsme mohli žáky 1. a 2. tříd učit. Ještě jednou chci za to poděkovat Vám i paní doktorce Lauře Roden.

7. 3. 2021 Jaroslav Nádvorník


Virtuální prohlídka školy


28.6.
Vysvědčení
27.6.
Slavnostní vyřazení
27.6.
Poslední zvonění
21.6.
Areál Luční - Bezpečný den
20.6.
1.roč. knihovna
19.6.
výlety 2.st.
18.6.
Zahradní slavnost
17.6.
Pedagogická rada
14.6.
Dračí lodě
12.-14.6.
9.B Toulky Prahou
11.6.
4.-7.roč - kino
11.6.
Obhajoby AP
6.6.
Minifotbal
6.6.
Čtyřlístek
4.-7.6.
Častoboř 1.st.
31.5.
ŠD - Den dětí
31.5.
Příjezd Častoboř 2.st.
29.5.
1.ročník knihovna
29.5.
Našlose - loutky
29.5.
3.B knihovna
28.-31.5.
Častoboř 2.st.
27.5.
T-ball 4.-5.ročník
27.5.
3.B výlet
27.5.
odevzdání AP
27.5.
5. ročník knihovna